Allt om Viker

Övriga näringar

 

Allt om Viker / Näringarna / Övriga näringar

 

Fotografen Sem Wallin, Dalkarlsberg

Sem Wallin föddes den 3 mars 1879 i Dalkarlsberg. Fadern var gruvfogden och den musikaliskt begåvade Gustaf Wallin. För Sem var det dock inte endast det musikaliska som lockade utan den nya spännande fotokonsten. Men liksom fadern började han i unga år att arbeta som gruvarbetare i Dalkarlsberg. På fritiden byggde han dock upp ett litet fotolabb hemma vid Kvarntorp. Troligen började han att fotografera redan vid relativt unga år. De flesta fotografierna som är kända är tagna i det fria, men han tog också så kallade visitkortsbilder.

Sem Wallin tillhörde en mycket musikalisk släkt och spelade en tid tillsammans med fadern och en bror i Dalkarlsbergs musikkår. Här ett foto från mitten av 1890-talet.

Framtiden som gruvarbetare i Dalkarlsberg och fotograf på fritiden var nog inte så lockande så år 1903 flyttade han till Stockholm för att arbeta som fotograf eller fotografbiträde. Till en början var han bosatt i centrala Stockholm: Vanadisroten (1903–1904), Tunnelgatan 17 i Klara (november 1904 – juni 1905), Kungsholmsgatan 15 på Kungsholmen (juni 1905 – november 1905), Karduansmakaregatan 9 i Klara (november 1905 – november 1906) och Scheelegatan 11 på Kungsholmen (november 1906 – december 1908). I december 1908 flyttade han till Solna, där han sedan stannade resten av livet.

Han fortsatte att arbeta som fotograf i Stockholmstrakten, troligen dock utan att ha egen fotoateljé. Han påstod sig ha fotograferat många kända svenskar såsom Ingrid Bergman.

På somrarna återvände han ofta till Dalkarlsberg och bodde då hos brodern Gustaf Wallin (d.y.) i Bäckafallet. Han passade då också ofta på att fotografera i bygden, varför det finns fotografier från Viker med hans namn även från senare tid (ibland med initialerna S.W. stämplade på fotografiet).

Sem förblev ogift och dog barnlös i Solna 1966-01-28.

Här ovan ses några exempel på fotografier som Sem Wallin tog i början av 1900-talet. Den sittande mannen med en hund i knät är skogvaktare Helmer Nylander. Skogvaktare Erik Tydén är ute och cyklar med dottern Anny och på den originella björkgrensstolen sitter hemmansbrukaren Karl Jonsson (1845–1922) från Hovmanstorp. Den lilla pojken på stolen är inte identifierad. Sem Wallins fotografier är som här oftast stämplade med S. Wallin. (ur Erik Tydéns fotosamling)

Källor: Dalkarlsbergs AB:s arkiv, ArkivCentrum Örebro län. Klara- och Kungsholmsskivorna, Stockholms Stadsarkiv. Muntliga uppgifter från Sems systers sonson, Sven Andersson, Stråssa 2002-01-19.

2005-07-09